مزایای تبدیل شهرستان کوهچنار به عنوان یکی از الگوی بومگردی عشایر چیست؟
به گزارش چنارنیوز، بومگردی عشایری یا همان اقامتگاه سیار گردشگری علاوهبر کمک به وضعیت معیشتی عشایرنشینان با باز کردن پای ایرانگردان و جهانگردان، می تواند به ماندگاری جمعیت کوچ نشین در سکونتگاههایشان کمک کند.
رونق بومگردی در مناطق عشایری شهرستان کوهچنار به دلیل اقلیم چهار فصل این شهرستان می تواند برای سرمایه گذاران هم ثروت آفرین باشد زیرا در این سبک گردشگری کارآفرینان بر خلاف سایر شاخه ها که معمولا در برخی زمان های سال به علت شرایط آب و هوایی بازارشان کساد می شود اینجا سیاه چادرها با تغییر آب و هوا ییلاق و قشلاق می کنند.
البته این همه مزایای رونق بومگردی عشایر در کوهچنار نیست بلکه تجربه سفری ارزان قیمت به سرزمین مردمی که دارای یکی از سنتی ترین سبک زندگی ایرانی هستند و در طبیعتی بکر و با جاذبه های متنوع از دیگر ارمغان های تحقق این امر مهم است.
مزایای تبدیل شهرستان کوهچنار به عنوان الگوی بومگردی عشایر چیست؟
این شهرستان با داشتن جمعیت عشایری قابل توجه از ظرفیت های خفته زیادی به منظور درآمدزایی در این مناطق از طریق صنعت گردشگری دارد اما تاکنون سرمایه گذاری در این خصوص انجام نشده است.
در سرزمین چهار فصل کوهچنار گردشگران شانس همراه شدن با عشایر به عنوان میراث داران یکی از قدیمیترین شیوههای سبک زندگی ایرانی را دارند و در صورت تحقق این امر مسافران می توانند دوره ای چند روزه ضمن زندگی در طبیعت بکر با آداب و رسوم عشایر این مناطق آشنا شوند.
گردشگری عشایری چیست؟
گردشگری عشایری یا Nomad Tourism یکی از سبکهای نسبتا جدید سفر است که در آن گردشگران میتوانند در دوره زمانی معین، با امکانات و شرایط مشخصی با گروههای کوچنشین همراه شوند.
گردشگری عشایر یعنی مشاهده از نزدیک سنتی ترین سبک زندگی بشر و فعالیتهایی چون دوشیدن شیر، تهیه ماست، کرهگیری، روغنگیری، پشمچینی، قالیبافی و چگونگی نگهداری از گله،آرامش با نوای نوای نی چوپان، صدای دلنشین لالایی مادران با گویش های لری وترکی و کهمرهای بوی خوش پخت نان،غذاهای محلی و ده ها تجربه دیگر است.
پوشیدن لباس های سنتی رنگارنگ، اقامت در سیاه چادرهایی که از زیرانداز تا وسایل تزیینی همه به شکل سنتی تولید شده با سرپنجه هنرمند بانوان عشایری ، خوردن آبی که به جای یخچال یا آب سرد کن در مشک سرد و گوارا شده،شنیدن موسیقی های نوای محلی لری و ترکی از دیگر تجربه هایی است که در سایه گردشگری عشایری البته نه با صرف هزینه های گزاف امکان پذیر است که می توان با برنامه ریزی بهتر در مناطق مستعد مانند کوهچنار به آن دست یافت.
ظرفیت ها و مزایای گردشگری عشایری در کوهچنار
مناطق عشایری کوهچنار به دلیل زنده بودن سنت های کهن ایرانی، لباس محلی زنان و مردان، موسیقی های سنتی و غذاهای محلی از جذابیت های زیادی برای مسافران برخوردار است.
در گردشگری عشایری ضمن فراهم شدن بستر بازار فروش صنایع دستی و محصولات دامی عشایر، مسافران با رسوم این مردمان کوچرو آشنا شده و به این ترتیب امکان به فراموشی سپردن خرده فرهنگ ها کاهش می یابد.
خرید بدون واسطه محصولاتی چون روغن، کشک، ماست، دوغ، شیر، نان محلی، دست بافت های عشایر که جلوی چشمان گردشگران تولید می شود از دیگر مزایای این شاخه از گردشگری است معامله سودمند است که از سویی منجر به خریدکالایی ارزان تر از بازار برای مسافران و از سوی دیگر باعث می شود عشایر نیاز به متحمل شدن هزینه حمل و نقل برای فروش محصولات تولیدی خود را نداشته باشد.
تجربه زندگی چادرنشینی در قالب تورهای گردشگری چیزی است که بسیاری از ایرانگردان و حتی جهانگردان پسامدرن دوست دارند و در حقیقت این تجربه یک حس نوستالژیک قوی را برای گردشگران تداعی می کند اما این شاخه از گردشگری در استان کهگیلویه و بویراحمد مغفول مانده و امکانات چندانی به منظور پذیرایی از علاقه مندان فراهم نشده است .
در محیط طبیعی مناطق عشایرنشین فروش غذاهای محلی مانند دمپخت گوشتی، آش کارده،آش ماست، دنگو،آب گوشت و برنامه ریزی برای یک عروسی محلی در حضور ایرانگردان می تواند بر جذابیت های گردشگری عشایری در شهرستان کوهچنار بیافزاید.
کوهچنار مستعد گردشگری عشایری
تهیه نقشه ایل راههای عشایر(اطلس)، چاپ کارت پستال و ساخت فیلم های مستند کوتاه و بلند از زندگی عشایر شهرستان کوهچنار از نیازهایی است که می تواند زمینه رونق گردشگری عشایری در این خطه را فراهم کند.
بیش از دوهزار و ۵۰۰ خانوار از با حدود هشت هزار و ۷۰۰ نفر از جمعیت ۶۴ هزار نفری کوهچنار عشایر هستند