سیاسیکازرونمحیط زیست

تحول در حوزه آبخیزداری در شهرستان کازرون

فرماندار کازرون با اشاره به وضعیت آبخیزداری و آبخوان‌داری این شهرستان به تبیین چشم‌انداز توسعه کازرون در راستای تحول و مقابله با خشکسالی پرداخت.


داریوش دهقان در گفت‌وگو با خبرنگار چنارنیوز به میانگین سالانه ۲۵۰ میلیمتری بارندگی کشور اشاره کرد و اظهار داشت: با این میزان بارش در کشور سالانه حدود ۴۰۰ میلیارد مترمکعب بارش به صورت برف و باران داریم که حدود ۷۰ درصد یعنی بخش اعظم آن از طریق رودخانه‌ها به خلیج فارس و دریای خزر ریخته می‌شود.

فرماندار شهرستان کازرون با بیان اینکه عرصه‌های حوزه‌های آبخیز کشور بر اساس تقسیمات تماب وزارت نیرو شامل ۶ ابر حوزه است، گفت: هر یک از این حوزه‌ها خود به حوزه‌های کوچک و تا چندین رده و زیر رده کوچک‌تر تقسیم می‌شوند.

وی افزود: شهرستان کازرون جزء ابر حوزه خلیج فارس و دریای عمان و در زیر حوزه آبخیز حله و مند قرار دارد که در تقسیمات کوچک‌تر شهرستان کازرون به دو زیر حوزه، شاپور و دالکی تقسیم می‌شود.

دهقان گفت: از کل وسعت شهرستان کازرون حدود ۲۰۴ هزار هکتار زیر حوزه سدهای دلواری(بخش اعظم)، سد نرگسی و سد میرزای‌شیرازی و مابقی خارج از حوزه سد یا سدها در دست ساخت است.

نماینده عالی دولت در شهرستان کازرون کنترل فرسایش و رسوب، مهار سیلاب و تغذیه مصنوعی و آبخوان‌داری را سه هدف اصلی اقدام  آبخیزداری و آبخوان‌داری برای مطالعه، طراحی و اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری در پهنه شهرستان کازرون عنوان کرد. 

نیاز شهرستان کازرون به مطالعات آبخیزداری

فرماندار شهرستان کازرون با بیان اینکه حدود ۲۰ درصد از کل مساحت شهرستان کازرون دارای مطالعات آبخیزداری است گفت: ۸۰ درصد از کل مساحت شهرستان نیازمند مطالعات است.

وی در ادامه افزود:  به عبارتی عملیات اجرایی آبخیزداری بر روی ۲۰ درصد کل مساحت شهرستان قابلیت اجرایی دارد و ۸۰ درصد سطح شهرستان بدون مطالعات آبخیزداری بوده که امکان عملیات اجرایی میسر نمی‌باشد .

چشم‌انداز بخش مطالعات

دهقان با اشاره به برنامه‌ریزی برای اتمام حدود ۸۰ درصد سطح باقی مانده کل مساحت شهرستان برای مطالعات تفصیلی و اجرای آبخیزداری و آبخوانداری، اظهار داشت: جهت دستیابی به این مهم حداقل نزدیک به ۱۰ میلیارد تومان اعتبارات با نرخ تورم کنونی مورد نیاز است.

وی ادامه داد: پیگیری جهت تخصیص اعتبار از محل منابع استانی و ملی و تکمیل فرایند مطالعات آبخیزداری و آبخوان‌داری شهرستان کازرون مدنظر است.

فرماندار شهرستان کازرون گفت: در بخش طراحی و اجرا به منظور جلوگیری از ورود سیلاب به داخل مناطق مسکونی و معابر، مقابله با تخریب زمین‌های کشاورزی و غیرکشاورزی زیردست پروژه‌ها و همچنین تقویت و بالا آمدن آب سفره‌های آب زیرزمینی اطراف پروژه‌های آبخیزداری تاکنون در سطح شهرستان کازرون پروژه‌های مهمی اجرا شده است.

وی به اجرای ۳۶۰ سازه مکانیکی(سنگی ملاتی) آبخیزداری شهرستان کازرون اشاره کرد و گفت: این پروژه‌ها شامل ۱۶۱ مورد بخش مرکزی، ۱۱۸ مورد کوهمره، ۳۷ مورد قائمیه، ۳۲مورد خشت و کنارتخته و   ۱۲مورد جره و بالاده است.

دهقان با بیان اینکه از این ۳۶۰ پروژه ۱۸۶ پروژه از محل اعتبارات استانی و ۱۷۴ پروژه از اعتبارات ملی تامین اعتبار شده است اظهار داشت: حجم کل سالانه آبگیری این پروژه‌ها امسال معادل ۲۰ میلیون و ۲۰۵ هزار مترمکعب آب بوده است.

وی با بیان اینکه حجم کلی کنترل سیلاب پروژه‌های اجرایی آبخیزداری از ابتدا تاکنون به میزان ۳ میلیون مترمکعب در هر نوبت است، گفت: با توجه به بارندگی سال جاری و با آبگیری بسیاری از پروژه‌ها تا ۶ نوبت حدود ۱۸ میلیون مترمکعب از حجم سیلاب‌های فصلی سال جاری کنترل شده است.

فرماندار شهرستان کازرون کنترل سیلاب و ممانعت از تخریب اراضی و همچنین تقویت سطح سفره‌های آب زیرزمینی را از مزایای این پروژه‌ها عنوان کرد و افزود: با توجه به پروژه‌های اجرا شده در سال ۹۶ و ۹۷ افزایش دو برابری حجم کنترل سیلاب نسبت به سال گذشته حاصل شده است.

چشم‌انداز آینده

نماینده عالی دولت در شهرستان کازرون افزایش و توسعه طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری به طور سالانه در بخش اجرایی را موجب افزایش حجم استحصال و کنترل سیلاب‌ها دانست و گفت: با این کار می‌توان تهدید سیلاب‌های فصلی را به فرصت تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، جلوگیری از تخریب زمین‌های کشاورزی و منابع طبیعی تبدیل و همچنین در بهبود وضعیت میکرو اقلیم‌های شهرستان کازرون کمک کند.

 دهقان گفت: برآورد کلی اعتبارات اجرایی مورد نیاز به منظور ارتقا به سطح کشورهای توسعه یافته در خصوص مدیریت جامع و پایدار حوزه آبخیزداری در شهرستان کازرون سالانه حداقل ۲۵ میلیارد تومان به مدت ۲۰ سال معادل ۵۰۰ میلیارد تومان بدون محاسبه نرخ تورم است.

فرماندار شهرستان کازرون به تکمیل بند سنگی و ملاتی حوزه شهری ملای بلوط از محل تأمین اعتبار صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: اعتبار مصوب جهت نظارت و اجرای این پروژه ۴۵۰ میلیون تومان بوده که حجم آبگیری در هر مرتبه ۳۵ هزار مترمکعب و با احتساب ۶ نوبت آبگیری در سال جاری ۲۱۰ هزار مترمکعب کنترل و مهار سیلاب داشته است.

وی با بیان اینکه برای تکمیل بند سنگی و ملاتی دشت‌برم گاوکشک جهت نظارت و اجرا، اعتباری بالغ بر ۸۱۵ میلیون تومان گذاشته شد اظهارداشت: حجم آبگیری این طح در هر مرتبه ۸۵ هزار مترمکعب با احتساب ۶ نوبت آبگیری در سال جاری ۵۱۰ هزار مترمکعب کنترل و مهار سیلاب داشته است .

دهقان از شروع به کار عملیات اجرایی پروژه کنترل سیلاب و تغذیه مصنوعی مرتع کله کنده به صورت مشارکت مردمی اشاره کرد و گفت: این طرح ظرفیت تقریبی مخزن ۴۰ تا ۵۰ هزار مترمکعب در هر نوبت آبگیری را داراست.

فرماندار شهرستان کازرون اضافه کرد: انعقاد قرارداد و شروع به کار مطالعه موردی حوزه آبخیز بالاده دره آب از محل اعتبارات استانی به مبلغ ۵۷ میلیون تومان، انعقاد قرارداد و شروع به کار مطالعه تفصیلی و اجرای حوزه آبخیز خداآباد ده‌کهنه کمارج از محل اعتبارات استانی به مبلغ ۴۰ میلیون تومان، انعقاد قرارداد و شروع به کار مطالعه موردی آبخیزداری روستای تنگ آب بخش جره و بالاده به صورت خودیاری به مبلغ ۲۰ میلیون تومان و انعقاد قرارداد و شروع به کار مطالعه موردی آبخیزداری روستای الیاس آباد بخش چنارشاهیجان به صورت خودیاری به مبلغ ۲۰ میلیون تومان از دیگر پروژه‌های در دست اقدام است.

وی گفت: با تکمیل و گزارش نهایی مطالعات مذکور مساحت مطالعه شده شهرستان به ۲۵ درصد افزایش می‌یابد.

اختصاص ۲۲ میلیارد ریال اعتبار جهت اجرای طرح‌های آبخیزداری

دهقان با بیان اینکه طی دیدار اخیرم در تهران با پورتقی مدیر بودجه سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور مسائل و مشکلات حوزه آبخیزداری شهرستان مطرح و مورد بررسی قرار گرفت اظهارداشت: این دیدار پیرو جلسات و پیگیری‌های قبل صورت پذیرفت و مسائل مربوط به حوزه آبخیزداری روستای پاپون از توابع بخش کوهمره نودان، کلانی عبدویی (دشت برم) و شهر کازرون مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

فرماندار شهرستان کازرون با تشریح اهمیت آبخیزداری شهرستان گفت: اجرای طرح‌های آبخیزداری راه گریزی برای مشکلات خشکسالی است که نمی‌توان از آن غافل شد و با وعده‌ای که از مدیر بودجه سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور گرفتیم ۲۲ میلیارد و ۶۲۰ میلیون ریال اعتبار برای اجرای طرح‌های آبخیزداری به شهرستان کازرون اختصاص یافت.

نماینده عالی دولت در شهرستان افزود: این مبلغ در ۴ حوزه آبخیزداری تعریف شد که ۱۰ میلیارد ریال آن در حوزه آبخیزداری روستای پاپون از توابع بخش کوهمره نودان در نظر گرفته شد.

فرماندار شهرستان کازرون همچنین از تخصیص ۷میلیارد و ۶۵۰ میلیون ریال اعتبار جهت آبخیزداری کلانی عبدویی(دشت برم) و ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال  برای اجرای طرح آبخیزداری شهر کازرون خبر داد و گفت: در مجموع این اعتبارات برای اجرای طرح‌های بیولوژیکی و مکانیکی آبخیزداری هزینه می‌شود.

وی با بیان اینکه به زودی مناقصه طرح‌ها انجام می‌گیرد افزود: علاوه بر اعتبار اختصاص‌ یافته ۴۷۰ میلیون ریال هم اعتبار جهت طرح کاداستر دشت برم تخصیص‌ یافته است.

خبرنگار: ایمان احمدی

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا