به گزارش چنارنیوز، دکتر علی اکبر سرفراز استاد بازنشسته رشته باستان شناسی دانشگاه تهران که بمدت ده سال یعنی از سال ۱۳۴۷ش تا ۱۳۵۷ش در شهر بیشاپور حفاری کرده است واژه بیشاپور را مخفف کلمه “به اندیو شاپور” میداند که به معنی بهتر از انطاکیه شهر شاپور است.
لازم به ذکر است که در سال ۲۵۱میلادی انطاکیه شهر زیبای امپراتوری روم شرقی به تصرف لشکریان ایران در آمد و زیبایی چشم گیر این شهر مورد توجه شاپور قرار گرفت که دستور داد برای مقر سلطنتی او شهری بسازند که بهتر انطاکیه باشد البته برخی محققان منظور از به اندیو شاپور را شهر جندی شاپور نزدیک اهواز می دانند.
پروفسور نولدکه شرق شناس آلمانی معتقد است معنی”بی”در زبان پهلوی ساسانی خانه است و بیشاپور به معنای سرای یا خانه شاپور است.
دکتر محمود طاووسی استاد پیشین دانشگاه شیراز معتقد است”بی”همان کلمه”بغ”است که به معنای خداوندگار،شاه و بزرگ است و بیشاپور،همان بغ شاپور بوده که به معنای بزرگ یا خداوندگار شاپور است شهر بیشاپور بر سر راه باستانی که جاده شاهی نامیده می شد واقع شده بود.این جاده در روزگار ساسانیان شهر گور(فیروزآباد) و بیشاپور را به تیسفون(بغداد پایتخت ساسانیان)وصل می کرد و از بیشاپور راهی به کرانه خلیج فارس(بوشهر)امتداد داشته است.
بنیاد این شهر را از شاپور اول میدانند. اما در تاریخ باستانی ایران آنرا به تهمورث پیشدادی نسبت داده اند که بنابر برخی روایات بر اثر حمله اسکندر ویران شد و شاپور آنرا باسازی کرد اما کاوشهای باستان شناسی در ویرانه های بیشاپور نشان می دهد که این شهر بر روی زمین بکر ساخته شده است.
منابع:
-کتاب پارسه تحقیق و تالیف سید رزاق امیری انتشارات نوید شیراز سال۱۳۹۱ش
-مقاله بیشاپور در گذر تاریخ هفته نامه بیشاپور دوشنبه ۲۵دیماه ۱۳۹۱ش
انتهای پیام/